4.7
(200)

نصب باتری های یو پی اس یکی از حساس ترین و مهمترین مراحل راه اندازی دستگاه است که نیاز به دقت و تخصص و تجربه کافی دارد. که در این مقاله از کیان باتری با ذکر نکات ایمنی لازم، به آموزش انواع روش های نصب باتری روی یو پی اس پرداخته ایم.

محل نصب باتری ups

باتری های یو پی اس به دو صورت External و Internal نسبت به دستگاه یو پی اس قرار می گیرند:

  • باتریهای External درکنار یو پی اس و در درون case جداگانه قرار می گیرند.
  • باتریهای Internal داخل دستگاه UPS قرار می گیرند.
  • در بیشتر مواقع UPS  ها قابلیت نصب باتری بصورت Internal و External را بطور همزمان دارند.

فیلم روش نصب باتری ups

یکی از روشهای متداول در نصب باتری های یو پی اس در کابینت، بدین ترتیب است که ابتدا باتری ها را به صورتی که قطبهای مخالف روبروی همدیگر قرار بگیرند داخل کابینت باتری یو پی اس قرار داده و سپس هر ردیف را به صورت سری ببندید. در تمامی مراحل نکات زیر را مد نظر قرار دهید:

نکات مهم هنگام نصب باتری ups

  • هیچگاه بیش از یک نفر اقدام به نصب باتری ها نکند. اگر کسی را به عنوان دستیار و کمک کار به همراه داشته باشید، بسیار خوب است؛ اما فقط یک نفر باید اقدام به بستن اتصالات کند تا خطایی در نصب اتفاق نیفتد.
  • اگر تعداد باتری ها زیاد است، در هر مرحله بیش از ۶ سلول باتری را به یکدیگر متصل نکنید تا خطر برق گرفتگی DC احتمالی برای نصاب به حداقل ممکن برسد. یا اینکه باتری های هر طبقه را سری کرده و سپس طبقه به طبقه اقدام به اتصال بین طبقات کنید. در هر مرحله برای اطمینان، از مجموع باتری های متصل شده ولتاژ گیری کنید.
  • مطمئن شوید اتصالات باتری ها کاملا محکم باشند، برای اطمینان از محکم بسته شدن سر باتریها از واشرهای موجود در بسته بندی باتری ها حتماً استفاده کنید.
  • همیشه قبل از خاتمه کار، یکی از اتصالات بین باتری ها را باز بگذارید و تمام اتصالات را یک بار دیگراز ابتدا تا انتها بررسی کنید. با اینکار اگر خطایی در نصب رخ داده باشد قبل از اینکه آسیبی به نصاب یا دستگاه برسد این فرصت را خواهید داشت که خطا را رفع کنید.
  • دقت کنید در تمام مراحل و هنگام بستن سرهای باتری، ابزارهایی که استفاده می کنید مانند آچار یا پیچ گوشتی به سرباتری های کناری برخورد نکند که باعث اتصال کوتاه خواهد شد.
  • پس از آنکه همه ی باتری ها را به یکدیگر به صورت سری متصل کردید ولتاژ دو سر کل باتری ها را با ولت متر اندازه گیری کرده و از ولتاژ صحیح مطمئن شوید ( باتری های نو حدود ۱۲٫۵ تا ۱۳ ولت، ولتاژ دارند و مثلا اگر ۱۶ باتری سری شده باشند ولت متر حدود ۲۰۰ الی ۲۰۸ ولت را نشان می دهد)
  • در نهایت سرهای مجموعه باتری های متصل شده را به دستگاه متصل کنید. دقت کنید که در اغلب دستگاه ها سیم مثبت قرمز یا قهوه ای بوده و سیم منفی مشکی یا آبی است.

مقاله پیشنهادی: رک یا کابینت باتری چیست؟

رک یا کابینت باتری چیست؟

روش سری اتصال باتری به یو پی اس

نصب سری یو پی اس 300x233 نحوه نصب باتری یو پی اس
روش سری اتصال باتری به یو پی اس

همانطور که به اختصار گفته شد عمدتاً باتریها یا به صورت سری و یا به صورت موازی نصب می شوند. در حالت سری قطب مثبت باتری اولی به قطب منفی باتری دومی و به همین منوال به تعداد باتریها این روند ادامه پیدامی کند که در نهایت دو قطب، منفی از باتری اولی و مثبت از باتری آخری باقی می ماند که مجموعه ولتاژ باتریها را دارد و جریان باتریها ثابت می باشد. یعنی اگر ۲۰ عدد باتری ۱۲ ولت ۱۰۰آمپر را با هم سری کنیم در مجموع ۲۴۰ ولت ۱۰۰آمپرخواهیم داشت.

در اتصال سري تعدادي باتري با اتصال قطب مثبت به قطب منفي، بهم متصل شده اند.
  • پايه مثبت اولين باتري به پايه منفي دومين باتري، پايه مثبت دومي به پايه منفي سومي و …. وصل شده است.
  • ولتاژ كلي باتري برابر با مجموع ولتاژ تك تك باتري هاست و بايد بگونه اي آنها را متصل كرد كه با ولتاژ DC مورد نياز يو پي اس متناسب باشد.
  • با استفاده از اين روش در اتصال باتري ها، ظرفيت سرويس دهي باتري ثابت مي ماند و با مقدار اوليه هر باتري برابر است.
  • براي مثال: اگر 12 باتري 12 ولت و 10Ah بصورت سري به يكديگر متصل شوند، باتري كه در نتيجه اين اتصال تشكيل مي شود داراي 144 ولت و 10Ah ظرفيت خواهد بود.

اتصال باتری یو پی اس به روش موازی

موازی بستن باتری 300x250 نحوه نصب باتری یو پی اس
اتصال باتری یو پی اس به روش موازی

نصب باتری یو پی اس در حالت موازی قطب های مثبت باتریها به هم و قطبهای منفی نیز به هم نصب می گردد. درنهایت یک سر مثبت و یک سر منفی خواهیم داشت که در این نوع نصب، ولتاژ ثابت و مقدار ظرفیت (AH) باتریها با هم جمع می گردد.

برای مواردی که نیاز داریم ظرفیت مقدار بک آپ تایم بیشتری استفاده نماییم و ولتاژ ثابتی داشته باشیم استفاده می نماییم، یعنی اگر۲۰عدد باتری ۱۲ ولت ۱۰۰آمپر را به هم موازی کنیم در مجموع ۱۲ ولت ۲۰۰۰ آمپر خواهیم داشت.

  • اتصـال موازي تركيب دو يا چند اتصال سري است و بايد در هر رديف تعداد باتري ها با هم برابر باشد. باتري ها را به دو دليل مهم موازي مي كنند. دليل اول افزايش ظرفيت سرويس دهي (Ah) باتري است. دليل دوم افزايش انعطاف پذيري باتري كل است تا خرابي يكي از باتريها در مجموعه سبب غير قابل استفاده شدن باتري هاي ديگر براي يو پي اس نگردد.
  • پايه مثبت اولين سري باتري به پايه مثبت دومين سري باتري و پايه مثبت سري دوم به پايه مثبت سري سوم وصل مي شود و …. همچنين پايه منفي اولين سري باتري به پايه منفي دومين سري و پايه منفي دومين سري به پايه منفي سومين سري وصل مي شود و….
  • ولتاژ كلي باتري برابر با ولتاژ هر رديف سري از باتري ها است و ظرفيت كلي آن نيز با حاصل جمع ظرفيت هر سري برابر است.
  • براي مثال: اگر سه رديف متشكل از 12 باتري 12 ولت و 10Ah بصورت موازي بسته شوند، باتري حاصل از اين اتصال داراي 144 ولت و 30Ah ظرفيت خواهد بود.

نصب باتری یو پی اس به روش سری موازی:

در بعضی از مواقع نیاز است که باتریها بصورت سری موازی به هم متصل گردد. بطور مثال یک UPS به توان ۱۰ کیلو ولت آمپربا ولتاژ۲۴۰ ولت DC داریم که دارای ۲۰عدد باتری ۱۲ ولت ۱۰۰آمپر به هم سری شده اند.

حالا که نیاز داریم بک آپ تایم آن دو برابر شود در این حالت باید ۲۰عدد باتری ۱۲ ولت ۱۰۰آمپر دیگر با هم سری و در نهایت با باتری های قبلی موازی نماییم که ولتاژ ۲۴۰ ولت و با ظرفیت ۲۰۰ آمپر ساعت گردد. در نتیجه زمان بک آپ تایم نیز دوبرابر می گردد.

آموزش نصب باتری روی انوع یو پی اس

نحوه قرارگیری ونصب کابینت باتری 300x326 نحوه نصب باتری یو پی اس
روش اتصال باتری به یو پی اس در کابینت باتری

همانگونه که شرح داده شد نصب باتری یو پی اس بیشتر به حالت سری انجام می گردد که در نصب باطریها لازم است به یک سری از مباحث امنیتی بویژه در نصب کابینت باطری با ولتاژ بیشتر از صد ولت دقت نمود زیرا برق باطری ها از نوع ولتاژ مستقیم DC بوده و در موقع برق گرفتگی خیلی پرخطر از برق شهری AC می باشد برای این منظور برای رعایت مسائل ایمنی برای نمونه برای نصب 20 عدد باطری ups در یک کابینت بایستی به شیوه زیر عمل نمود :

 روش اتصال باتری به یو پی اس

نصب یو پی اس 300x267 نحوه نصب باتری یو پی اس
روش اتصال باتری به یو پی اس

باطری های UPS معمولا سری وصل  می شوند که در نصب باتری ها الزامیست به نکات امنیتی مهم در نصب محفظه باطری های یو پی اس با ولتاژ بیشتر از ۱۰۰ولت  ایجاد شود به این منظور که جریان برق باطریها مستقیم DC می باشد و زمان بروز برق گرفتگی بسیار خطرناک تر از ولتاژ AC جریان متناوب است، به خاطر اینکه برای رعایت نکات مهم  ایمنی به عنوان مثال برای نصب 8 عدد باطری در یک کابینت باتری یو پی اس باید به نکات زیر توجه کرد.

به همین منظور جهت رعایت مسائل ایمنی ( بطور مثال برای نصب ۲۰ عدد باتری یو پی اس در یک کابینت  ) باید به نحوۀ زیر عمل نمود:
  1. اول همه ی باطری ها را در داخل رک به طوری که دو قطب مثبت ومنفی  باتری ها در کنار هم باشند در طبقات قرار می دهیم حتما باید دقت شود در هنگام نصب هیچگونه اشیاء فلزی مثل انگشتر، ساعت و … در دست نداشته باشید و تمامی ابزار آلاتی که استفاده می کنید محافظت شده و عایق باشد که در زمان کار موجب ایجاد اتصال کوتاه نشود.
  2. پس از کنار هم گذاشتن باتریها شروع به بستن اتصالات بین قطب های مثبت و منفی می کنیم. باید دقّت شود در مرحله اول بیش از شش عدد باتری به هم سری نگردد و ولتاژ حداکثر ۷۲ ولت باشد تا خطر برق گرفتگی نداشته باشد. پس از اینکه کلیه باتریها طبقات را به هم متصل نمودیم اولین و آخرین سر قطب باتریها را به فیوز کابینت باتری متصل می نماییم.
  3. و اگر کابینت باتری یو پی اس شما فیوز نداشت یک فیوز به قسمت قطب مثبت اضافه کنید سپس فیوز کابینت را قطع کرده ودرضمن اتصالات کاملا محکم باشد و برای اطمینان از محکم بودن اتصالات باید حتما از واشر خاردار استفاده نمود، به طوری که بین کابل  سر باطری قرار نگیرد.

معمولا کابل قرمز برای قطب مثبت و کابل سیاه یا آبی برای قطب منفی  مورد استفاده قرار می گیرد و اندازه کابل ها طبق دفترچه راهنما ی یو پی اس درنظر گرفت.

ولتاژ خروجی بعد از نصب یو پی اس

ولتاژ یو پی اس 300x200 نحوه نصب باتری یو پی اس
ولتاژ خروجی بعد از نصب یو پی اس

بعد از نصب باطری ها به یوپی اس ولتاز خرو جی را به وسیله ی ولت متر  باید اندازه گیری شود و باید توجه شود که حتما کابل مثبت ولت متر بر روی کابل قرمز رنگ و کابل منفی بر روی کابل  سیاه یا قرار بگیرد و ولتاژ مورد نیاز با مقداری بیشتر نشان داده شود.

ولتاژ مورد نیاز با مقداری بیشتر نشان داده شود که بطور مثال درکابینت ۲۴۰ ولت ۲۷۶ولت می باشد و عدد دیده شده در ولتمتر نباید منفی باشد، در صورتیکه عدد منفی باشد قطب مثبت ومنفی باتریها به کانکتور دستگاه برعکس نصب شده که این حالت بسیار خطرناک و احتمال آسیب رسانی به دستگاه وجود دارد. در این صورت حتما باید حتما اصلاح گردد. حال کابینت باتری آماده بوده و قابلیت اتصال به دستگاه متعلقه را دارد.

نگهداری از باتری ها هنگام کارکرد یو پی اس

نصب باتری 2 نحوه نصب باتری یو پی اس
سرویس نگهداری بعد از نصب باتری یو پی اس

به باتریهایی که در حال کارکردن می باشد باید به صورت دوره ای بازدید و سرکشی کرد. علی الخصوص در کابینت باتریهایی که دارای ولتاژ بالایی هستند ( تعداد باتری آن ها بیش از ۱۰عدد می باشد) حداقل هر ۳ الی ۴ ماه یکبار به این باتری سرکشی نمود. چراکه اگر یکی از این باتریها به هر دلیلی خراب گردد، چون با باتریهای دیگری سری شده اند به همان مقدار جریانی که باترهای سالم دریافت می کنند.

باتریهای خراب نیز همان جریان را دریافت می کنند که این امر باعث گرم شدن باتری می گردد که سوپاپ آن بازمی گردد و گازهای داخلی آن خارج می شود.

اگر این روند به مدت طولانی انجام گردد، احتمال مشتعل شدن باتری نیزمی باشد. این امر بسیار خطرناک و باعث آتش سوزی در محل نیز می گردد. لذا از این رو بازدید دوره ای برای اندازه گیری ولتاژ تک تک باتریها بسیارهائز اهمیت می باشد. ( باید خاطرنشان کرد چون ولتاژ کابینت بالا است با خراب شدن ۱یا۲ عدد باتری، دستگاه UPS خاموش نمی شود و شارژر دستگاه UPS به روند شارژ خود ادامه می دهد. )

نکات مهم در ارتباط با محل نصب یو پی اس

سری کردن باطری ups 300x195 نحوه نصب باتری یو پی اس
نکات مهم در ارتباط با محل نصب یو پی اس
  • محل نصب یو پی اس UPS می بایست تمیز و عاری ازگرد و غبار باشد از آنجایی که کانکتورهای الکتریکی بکار رفته در دستگاههای یوپی اس UPSو ادوات الکترو مکانیک نظیر فن و کلیدهای گردان و… نسبت به گرد و غبار حساس هستند باید محل نصب عاری از گرد و غبار باشد.
  • همچنین این گرد و غبار پس از قرار گرفتن برروی ادوات قدرت از تبادل حرارتی آنها کاسته ودر نتیجه طول عمر UPS را کاهش می دهد.
  • بهتر است UPS را در محل کاملاً افقی قرار دهید. همچنین از استحکام مکانیکی محل نصب UPS و عدم احتمال سقوط آن مطمعن شوید.
  • دراطراف دستگاه UPS، سوراخهایی جهت تهویه هوا در نظر گرفته شده است بنایراین می بایست حداقل فاصله ادوات مجاور برای دستگاههای تا 5KVA، 20cm و برای UPS با توان بین 5KVA تا 15 KVA، 40cm و برای دستگاههای (UPS )بزرگتر 80cm در نظر گرفته شود.
  • UPS را در محل های مرطوب یا جایی که احتمال ریختن مایعات برروی آن وجود دارد نصب نکنید.
  • UPS در محلی نصب گردد که دمای آن کمتر از 40 درجه و باتریها در محلی نصب شود که دمای آن کمتر از 30 درجه باشد برای UPS دارای باتری داخلی دمای محیط بایستی کمتراز 30 درجه باشد. در صورت عدم رعایت محدوده دمایی فوق عمر یوپی اس UPSو باتری به شدت کاهش پیدا میکند.
  • اگر UPS در محیط دارای رطوبت انتقالی از سطح زمین نصب میشود محل نصب بایستی دارای ارتفاع حداقل 30cm (دارای پایه) از سطح زمین باشد.
  • از قراردادن هر گونه اشیایی بر روی UPS خودداری کنید. قراردادن شیئ خارجی، تبادل حرارتی بین UPS و محیط را کاهش و طول عمر دستگاه(UPS) و باتری را کاهش خواهد داد.
  • در هنگام نظافت دستگاه UPS دقت کنید کلیدهای روشن، خاموش، تست و دیگر کلید و فیوزهای جلو و پشت دستگاه بصورت اتفاقی از حالت نرمال خود خارج نشوند.
  • سیم کشی دستگاههای مصرف کننده توسط افراد فنی و بصورت جداگانه برای هر UPS انجام شود.
  • از آنجایی که داخل دستگاه UPS ولتاژهای مختلفی که برای انسان خطرناک هستند وجود دارد از باز کردن درب دستگاه جداً خودداری کنید و در صورت نیاز به سرویس با فروشنده و یا تعمیرکار مجازدستگاه تماس بگیرید.
  • دقت کنید به خروجی دستگاه UPS پرینتر لیزری، پرینترهای سوزنی A3، کولر گازی، پول شمار، مهتابی، جاروبرقی، سماور و بصورت کلی دستگاههای دارای مصرف بالا وصل نشود.
  • از دست زدن به فیوز و کلیدهای داخل تابلوی UPS خودداری کنید. دقت کنید درب تابلوی یوپی اس UPS همواره بسته و دسترسی به داخل آن فقط توسط افراد فنی امکان پذیر باشد.

 طریقه نصب باتری یو پی اس

نصب باتری یو پی اس 300x155 نحوه نصب باتری یو پی اس
طریقه نصب باتری یو پی اس

نخست لازم است همگی باتری ها را در داخل کابینت باطری به گونه ای که دو قطب غیر همنام باتریها(قطب مثبت و منفی باتری) کنار هم باشد بغل هم در طبقات قرار می دهیم بی گمان لازم است توجه گردد فقط یک نفر باتریها را نصب نمایند و نصب کننده باتری هیچ قسم شی فلزی همچون انگشتر، ساعت و از این قبیل در دست نداشته باشد. کلیه ابزار آلاتی که بکار می گیرد لازم است دارای عایق بندی و محافظت شده باشند که در موقع کار سبب اتصال کوتاه نگردد.

بعد از بغل هم گذاشتن باتریها، آنها را با هم سری کرده و در زمان کار لازم است توجه گردد تعداد باتری بیشتر از تعداد باتری درج شده در دستگاه به هم سری نگردد تا ولتاژ برای دستگاه یوپی اس مناسب باشد در غیر اینصورت باعث آسیب و خرابی شارژر دستگاه می شود و بعد از اینکه همه باطریهای طبقات را به هم وصل نمودیم نخستین و آخرین سرقطب باطریها را به فیوز کابینت وصل می نماییم و فیوز کابینت باتری را قطع می کنیم بعدا با احتیاط زیاد طبقات باطری را به هم وصل نموده و توجه گردد که اتصالات باید خیلی محکم باشند و باید از واشر خاردار برای محکم کردن اتصال بگونه ای که مابین کابلشو و سرباتری نباشد بکارگیری گردد.

بطور رایج از کابل قرمز رنگ جهت قطب مثبت و کابل مشکی و یا آبی جهت قطب منفی استفاده می گردد و قطر کابل ها مطابق دفترچه راهنما UPS (یو پی اس) بسته به ولتاژDC معین می گردد.

نصاب یو پی اس

نصاب یو پی اس 300x226 نحوه نصب باتری یو پی اس
سرویس نصب باتری یو پی اس

جهت نصب باتری روی انواع یو پی اس، کافی است ولتاژ و آمپراژ دستگاه خود را با مشاورین و متخصصین کیان باتری با شماره تماس 02188882222، در میان گذاشته و کابینت باتری یو پی اس خود را تحویل بگیرید!

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
guest
7 نظرات
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
سلیمانی
سلیمانی
3 سال پیش

سلام مقاله ی خوبی بود
آیا شما نصب باتری یوپی اس رو هم انجام مدهید؟

کیان باتری
کیان باتری
در جواب  سلیمانی
3 سال پیش

با سلام
ممنون از شما
بله نصب کلیه محصولات این شرکت جزو خدمات شرکت محسوب می شود

فرهادی
فرهادی
3 سال پیش

سلام شما نصب یو پی اس هم انجام میدید؟

کیان باتری
کیان باتری
در جواب  فرهادی
3 سال پیش

با سلام
کارشناسان مجموعه ای کیان باتری از ابتدای مشاوره در خرید باتری مناسب تا نصب و راه اندازی خودرو و تجهیزات شما،در کنار شما خواهند بود.

اکبر فهیم
اکبر فهیم
1 سال پیش

سلام من یه یو پی اس ۳ کاوا دارم که خودش داخلش باتری ۱۲ ولت ۹۶ آمپر داره ایا میشه یک باتری ۱۲ ولت ۱۰۰ آمپر هم اضافه کنم

کیان باتری
کیان باتری
در جواب  اکبر فهیم
1 سال پیش

با سلام
با توجه به توضیحات مختصری که بیان نمودید امکان راهنمایی دقیق شما وجود ندارد. توصیه می شود برای اطمینان بیشتر از عملکرد صحیح دستگاه حتما از یک متخصص راهنمایی و مشاوره بگیرید.

مختاری
مختاری
6 ماه پیش

مطالب بسیار مفید بود

مشاوره رایگان و ثبت سفارش