در این مقاله قصد داریم از اهمیت نیاز مراکز داده و اتاق سرور به یو پی اس آنلاین و راهنمای خرید یو پی اس برای دیتا سنتر یا مراکز داده را توضیح دهیم. یو پی اس (UPS) یکی از مهمترین ابزارها و مؤلفه های یک مرکز داده کارآمد است.
سیستم های یو پی اس یکی از مولفه های مهم و حیاتی توان پشتیبانی مرکز داده هستند. بدون سیستم های یو پی اس، نوسانات و قطعی برق باعث می شود به سخت افزار شما آسیب برسد و روند کار سرور ها با وقفه روبرو می شود و خسارت مالی زیادی به سرور ها وارد می شود.
منظور از دیتا سنتر چیست؟
تمامی سایت ها، وبلاگ ها و حتی اپلیکیشن هایی که امروزه از آنها برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با محیط پیرامون خود استفاده میکنیم برای اینکه همواره در دسترس باشند لازم دارند تا اطلاعات آنها در مکان های مجهز و همواره آنلاینی ذخیره شده و از آنها مراقبت شود.
به این فضاها که اطلاعات میلیون ها سایت و اپلیکیشن را بر روی خود نگهداری و آنها را در اختیار استفاده کنندگان قرار میدهند دیتاسنتر گفته می شود. هر کشوری این امکان را دارد تا با فراهم آوری زمینه های مورد نیاز دیتا سنترهای اختصاصی خود را داشته و سرعت و امنیت انتقال اطلاعات را بیش از پیش افزایش دهد.
اگر بخواهیم دیتاسنتر را در یک جمله تعریف کنیم میتوانیم بگوییم که مرکز داده به مجموعه ای از سرویسدهنده ها، زیرساخت های ارتباطی، امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته میشود که برای ارائه، نگهداری و پشتیبانی از سرویسهای تحت شبکه (اینترنت، اینترانت، اکسترانت) استفاده میشود.
لزوم وجود یو پی اس در مراکز داده
با توجه به اینکه در هر دیتاسنتر اطلاعات هزاران بلکه میلیون وب سایت و اپلیکیشن نگهداری می شود از دسترس خارج شدن حتی بخشی از سرور های یک دیتا سنتر می تواند موجبات نارضایتی بسیاری از مدیران وب سایت ها و همچنین بازدیدکنندگان آنها را به همراه داشته باشد.
یکی از معضلاتی که بسیاری از دیتا سنتر های مطرح جهانی نیز با آن دست به گریبان هستند احتمال قطعی ناگهانی برق شهری می باشد. از آنجایی که سرور هایی که در دیتاسنتر ها موجود می باشد برای کارایی مطلوب خود نیازمند تغذیه برق شهری می باشند از این رو قطع برق می تواند تمامی سرور ها و یا بخشی از آنها را برای مدت زمان نامشخصی از کار بیندازد.
این در حالی است که هر سروری که در دیتاسنترها قرار دارد خود از قطعات و بردهایی ساخته شده است که به نوسانات برقی حساس بوده و با توجه به اینکه اینگونه سرور ها می بایست به صورت 24 ساعته روشن باشند احتمال اینکه این قطعات و برد ها بر اثر نوسانات برقی سوخته و از کار بیوفتند نیز بسیار زیاد می باشد.
خسارات قطع ناگهانی برق اتاق سرور
بدون در نظر گرفتن روش های ارزیابی، قطع برق میتواند هزینه های زیادی را به همراه داشته باشد. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات انرژی الکتریکی (EPRI)، هزینه وفقههای برق مصرف کنندگان برق در ایالات متحده در حدود 80 میلیارد در سال است و سهم وقفه های کوتاه مدت دو سوم این مقدار است.
با توجه به گزارشات EPRI، در نتیجه قطع برق اقتصاد ایالات متحده سالانه 104 تا 164 میلیارد دلار از دست می دهد، همچنین 15 یا 24 میلیارد دلار، به دلیل بی ثباتی کیفیت برق اتلاف میشود.
نقش یو پی اس هنگام قطع برق دیتا سنتر
از مهمترین مسائل در یک مرکز داده سرویس برق بدون وقفه است. از این رو با توجه به دلایل مختلفی که منجر به قطع برق میشود نیاز به خرید یو پی اس داریم تا در کار دیتا سنتر خللی ایجاد نشود.
مهمترین کار یوپی اس تأمین برق دستگاه های تحت پوشش در زمان های قطعی برق است و این کار را بدون هیچ تاخیر از طریق باتری هایی که در حالت کار عادی شارژ شده اند، انجام می دهد.
به همین دلیل حتی در صورت وجود ژنراتور نیاز به UPS برای وسائل حیاتی ضروری است تا در فاصله بین تأمین برق از ژنراتور این وسائل بدون وقفه به کار خود ادامه دهند.
در ضمن در دیتاسنترها علاوه بر سیستم یو پی اس از ژنراتورهای قوی تولید برق نیز برای مواقعی که مدت قطعی برق طولانی باشد، استفاده میشود.
مقاله پیشنهادی: اتصال یو پی اس به ژنراتور چه مزایایی دارد؟
نقش یو پی اس در خنک سازی دیتاسنتر ها
بخش دیگری که دیتاسنتر ها می بایست به آن توجه بسیار زیادی داشته باشند مبحث خنک سازی سرور ها می باشد. همانطور که گفته شد سرور ها می بایست به صورت 24 ساعته روشن باشند و همین امر سبب می شود تا حرارت بسیار زیادی از مجموع فعالیت سرور ها ایجاد شود که می بایست توسط سیستم خنک سازی این حرارت کاهش یابد.
با قطع برق و یا خرابی سیستم های خنک کننده این امکان وجود دارد تا با افزایش دما، سرور ها از کار افتاده و خسارت های بعضا جبران ناپذیری به دیتا سنتر، سایت ها و اپلیکشن هایی که اطلاعات آنها بر روی سرورها قرار داشته است وارد شود از این رو مدیران دیتاسنترها می بایست قبل از هر اقدامی نسبت به در نظر گرفتن شرایط پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز این دست اتفاقات اقدام نمایند.
کاربرد یو پی اس برای Data Center
یو پی اس تنها ابزاری است که می تواند در این شرایط به دیتاسنتر ها کمک بسیار زیادی نمایند، شما می توانید با در خرید یک یا تعدادی یو پی اس برای دیتا سنتر خود سرور ها را از آسیب های ناشی از نوسانات برقی در امان نگهداشته و همچنین با استفاده از باتری های موجود در یو پی اس برق مورد نیاز برای ادامه فعالیت سرور ها را تا زمانی که برق شهری مجددا وصل می شود تامین نمایید.
راهنمای خرید یو پی اس برای دیتا سنتر
توان ups دیتا سنتر
توان خروجی منبع تغذیه بدون وقفه بر اساس کیلو ولت آمپر KVA است. ابتدا برق مصرفی تجهیزات محاسبه می شود. این مقدار از روی پلاک های دستگاه ها یا کاتالوگ آن قابل مشاهده است.
در عمل توان دستگاه ها ممکن است به توان نامی نرسد اما انتخاب ظرفیت بالاتر اطمینان بیشتری را به دنبال دارد. عدد 30 درصد بالاتر از توان مصرفی برای انتخاب مناسب است.
انتخاب باتری یو پی اس دیتا سنتر و محاسبه زمان برق دهی
بعد از محاسبه توان زمان بازدهی را مورد نظر قرار می دهیم. توان باتری بر اساس آمپر ساعت AH می باشد. فرمول محاسبه میزان باتری به شکل زیر است.
( ظرفیت باتری AH * ولتاژ باتری * ضریب ثابت ) تقسیم بر توان مصرفی
برای مثال اگر باتری 100AH و 12V داشته باشیم و مصرف ما 500 وات باشد زمان برق دهی به شکل زیر است. EX: (100AH * 12V * 0. 85) / 500 = 2hrs
نوع مناسب UPS اتاق سرور
مدلی از یو پی اس را انتخاب می کنیم که علاوه بر برق دهی در برابر نوسانات برقی از دستگاه محافظت کند.
یو پی اس مناسب مرکز داده
سیستم های یو پی اس آنلاین گزینه بسیار مناسبی برای مرکز داده ها (Data Center) می باشند چرا که این یو پی اس صنعتی برای توان بالای 10kW طراحی شده اند و برای تجهیزات الکترونیکی حساس در نظر گرفته شده اند.
این نوع از یو پی اس ها می توانند زمانی که جریان از AC به DC تبدیل می شود، جریان برق را کنترل و باتری ها را شارژ کنند. باتری ها دائما با مبدل (inverter) در ارتباط هستند و یک جریان برق الکتریکی مابین برق شهری و تجهیزات الکتریکی تامین می شود.
استفاده از سیستم های یو پی اس آفلاین یا line-interactive برای مرکز داده زیاد توصیه نمی شود زیرا زمان سوئیچ شدن از جریان برق شهری به منبع تغذیه یو پی اس طولانی می شود وتجهیزات الکتریکی با مشکل روبرو خواهد شد.
حرف آخر
دیتاسنترها، تجهیزات اصلی و مهم هر سازمان را دریافت، نگهداری و پشتیبانی میکنند و تمامی سرویسهای ارایه شده در آنها باید دقیق، مطابق با برنامه و بدون کوچکترین وقفه باشد تا تبادل، مدیریت و استفاده از دادهها با بیشترین کارایی انجام شود.
در صورت ایجاد اختلال در سرورهای کامپیوتری و دیتاسنترها، ممکن است مستندات و اطلاعات کل سازمان از بین برود و خسارات و آسیبهای جبران ناپذیری رخ دهد. برای رفع این مشکل لازم است ضمن بررسی و تحقیقات انجام شده، دستگاه یو پی اس (UPS) توسط سازمانها و شرکتها خریداری شود.
از سویی دیگر، با توجه به حساسیت سرورهای کامپیوتری، اتاق سرور ها و دیتاسنتر ها، با از کار افتادن آنها، احتمال از بین رفتن اطلاعات کل مجموعه وجود دارد، هیچ شیوهای مانند خرید دستگاه یو پی اس نمیتواند از سرور و تجهیزات شبکه در برابر مشکلات احتمالی محافظت کند.
سلام خسته نباشید چطوری می تونم زمان پشتیبان گیری باتری یو پی اس خودم رو آزمایش کنم و در صورت نیاز مدت زمان اون رو افزایش بدم؟
با سلام
شما می توانید قطع برق را با قطع منبع تغذیه و راه اندازی دستگاه های خود روی باتری UPS/Inverter برای تعیین زمان پشتیبان شبیه سازی کنید.
برای افزایش مدت زمان نیز میتوانید ظرفیت باتری را افزایش دهید، بار متصل را محدود کنید، از وسایل کمانرژی استفاده کنید و همچنین می توانید روی یک پنل خورشیدی سرمایهگذاری کنید تا زمان پشتیبانگیری باتری UPS/Inverter خود را افزایش دهید.
سلام در مورد دیتا سنتر توضیح میفرمایید شرکت هستیم میخواستم لازم هست خریداری کنم ؟
با سلام
مرکز داده یا همان دیتا سنتر (Data Center) به مجموعهای از سرویس گرها، زیرساختهای ارتباطی/امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته میشود که برای ارایه، نگهداری و پشتیبانی ازسرویسهای تحت شبکه بکار گماشته میشوند. سازمانها، شرکتها، و افراد میتوانند با به کارگیری سرویسهای ارایه شده از طرف مرکز داده وبگاهها، اطلاعات و سرویسهای مبنتی بر شبکه خود را بر روی اینترنت (اینترانت/اکسترانت) راهاندازی کنند.
قسمتی از اقدامات لازم برای ایجاد یک مرکز داده را میتوان به این ترتیب بیان نمود:
datacenter-gallaxyسختافزار (کامپیوترها، سرورها و دستگاه ذخیرهسازی اطلاعات)
شبکه (تجهیزات شبکه و کابلکشی)
تجهیزات برق اضطراری (یو پی اس ، ژنراتور و …)
آمادهسازی مستندات
برآورد هزینه
تأمین بودجه
سفارش، خرید و حمل
تأمین محل DC (بررسی مخابراتی، ساختمان مناسب، خرید ساختمان)
تامین Link اینترنت مورد نیاز و خطوط تلفن
آمادهسازی سیت شامل:
یو پی اس دیتاسنترتهیه نقشههای لازم، Cabling، معماری، عملیات ساختمانی، کنترل و دسترسی،
اطفاء حریق، تهویه برق اضطراری، UPS، ژنراتور، نصب شبکه برق و Data
آمادهسازی تیم اجرا و پشتیبانی (انتخاب، آموزش)
مدیریت سازمانی (آمادهسازی و تدوین چارت سازمانی، روشها، گردش عملیات)
نصب و راهاندازی تجهیزات
تستهای اولیه و Stress Testing
ایجاد Call Center.
سلام منظور از دیتا سنتر یو پی اس چیه ؟
با سلام
مرکز داده یا همان دیتا سنتر (Data Center) به مجموعهای از سرویس گرها، زیرساختهای ارتباطی/امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته میشود که برای ارایه، نگهداری و پشتیبانی ازسرویسهای تحت شبکه بکار گماشته میشوند. سازمانها، شرکتها، و افراد میتوانند با به کارگیری سرویسهای ارایه شده از طرف مرکز داده وبگاهها، اطلاعات و سرویسهای مبنتی بر شبکه خود را بر روی اینترنت (اینترانت/اکسترانت) راهاندازی کنند.