موضوع این مقاله در مورد کاور باتری خودرو است. حتما می پرسید روکش عایق باتری چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ آیا تهیه آن خرج اضافی است یا برای بعضی مصارف ضروری محسوب می شود. زمانی که باتری نو برای خودروی خود تهیه می کنید، یکی از دغدغه های هر راننده ای نگهداری درست و اصولی از باتری ماشین است. که به این صورت با افزایش طول عمر مفید باتری، زمان خرید مجدد آن را هرچه بیشتر به تعویق اندازند.
بدین منظور برای هر وسیله ی ارزشمندی مانند باتری خودرو، لوازم جانبی هایی با قیمت هایی به صرفه تر از خرید باتری، تولید شده است که این امر را برای ما ساده تر می کند. یکی از همین ابزار، کاور محافظ باتری می باشد که با تهیه آن، قطعا کارایی باتری خود را بالا خواهید برد. در ادامه بیشتر در مورد آن و دیگر ابزار محافظتی باطری اتومبیل خواهیم پرداخت.
عایق گرمای باتری خودرو چیست؟
عملکرد باطری ماشین در سرما بسیار ضعیف میشود. در واقع سرما سبب کاهش سرعت فعل و انفعالات شیمیایی درون باطری ماشین میشود. مهمترین توصیهای که در فصلهای سرد به صاحبان خودرو میشود این است که ماشین خود را در مکانی سرپوشیده و گرم پارک کنند. با این حال، این کار همیشه ممکن نیست.
در این شرایط، بهترین کار استفاده از کاور باتری ماشین برای گرم نگه داشتن باطری است. این قطعه، با پوشش دادن و عایق کردن سطح بیرونی باطری ماشین، از نفوذ سرما و رطوبت به درون خود جلوگیری میکند. کاور باطری ماشین از جمله لوازم جانبی باتری ماشین است که در مناطق سردسیر بسیار پُرکاربرد است.
کاور باتری ماشین به شما کمک میکنند تا در شرایط نامطلوب آبوهوایی نگران استارت خوردن و روشن شدن ماشین خود نباشید. این نوع محافظهای باتری ماشین کارایی و عمر مفید آن را به طور چشمگیری افزایش میدهند. این جعبۀ به ظاهر ساده از مواد شیمیایی نسوز و عایقی ساخته شده است که بتواند در برابر سرما و همچنین گرمای شدید مقاوم باشد. کاور باتری ماشین را میتوان به عنوان روکش باتری ماشینهای گوناگون استفاده کرد.
همچنین اگر میخواهید بدانید دیگر عوامل روشن نشدن ماشین در هوای سرد چیست و چه راهکارهایی دارد، توصیه می شود مقاله ی زیر را مطالعه نمایید.
دلایل و راهکارهای روشن نشدن ماشین در هوای سرد
مشخصات و سایز کاور عایق گرمای ماشین
- لطفا پیش از خرید عایق محافظ باتری خودرو برای باتری های با آمپر بالا، ابعاد آن را چک کنید هر سایز از باتری، کاور سایز مناسب خود را دارد.
- این قعطه تنها بخش روی باتری را محافظت می کند و به شکل جعبه (باکس) نیست.
- این کاور شامل یک سینی زیر باتری پلاستیکی نیز می باشد.
عايق باطرى به خاطر جلوگيرى از انتقال گرماى موتور به باطرى عمر باطرى را بشدت افزايش داده و در مقابل اسيد باطرى با دوام مي باشد و همچنين صددرصد قابل شستشو مي باشد.
سایر ویژگی های عایق باطری
- محافظت در مقابل سرما و خاک
- راحتی در شستشو
- ضد آب و دافع آب
- نوع بست: چفت و بستی
- مونتاژ سریع و آسان
مزایای استفاده از عایق حفاظتی باتری
به طور کلی این محافظ باعث افزایش طول عمر باطری شده و موجب عملکرد مطلوبتر باطری در فصول گرم و سرد و جلوگیری از صدمه به باطری هنگام ضربات مکانیکی و حرارت مستقیم موتور و جلوگیری از انفجار باطری در اثر اتصال دو قطب هنگام سرویس و تعمیرات شده و هم چنین از پخش شدن اسید در هنگام ترکیدن باطری جلوگیری می نماید.
- از باتری خودرو در برابر سرما و گرما مراقبت می نماید.
- شرایط عادی طول عمر باتری را به میزان خوبی افزایش می دهد.
- استفاده از کاور باتری برای باتری های اسیدی، خودروی شما را در مقابل پاشیدن اسید باتری و صدمه به سایر قطعات خودرو می گردد.
- محافظ باطری قابل انعطاف است و بنابراین می تواند در ماشین با حداقل فضای مورد نیاز استفاده کرد.
- کاور باطری ، باطری اتومبیل را در برابر یخ، خاک، سرما و گرما محافظت می کند و عملکرد باتری را حدود 20٪ افزایش می دهد.
- باعث جلوگیری از بخارشدن زودهنگام آب باتری می شود.
نحوه ی بستن کاور محافظ باتری
در شرایطی که استفاده از عایق باتری خودرو، امری ضروری است. این که چگونه آن را به باتری ببندیم خودش یک مسئله جداگانه است که در ویدئوی زیر به صورت تصویری و ساده آموزش می دهد چگونه کاور باطری خودرو را ببندیم که هیچ آسیبی به سیستم خودرو نزده باشیم.
فیلم آموزش نحوه نصب عایق محافظ خودرو
در ویدئوی فوق مشاهده کردید که ابتدا بست باتری را باز کرده و باطری را از خودرو جدا می کند، سپس کاور را دور باتری می بندد و پس از آن مجددا باتری را وصل می کند.
کاور باتری خودرو های تاکسی
تاکسی ها، قطعا نسبت به خودروهای معمولی کارکرد بیشتری دارند، و همین باعث می شود نیاز به مراقبت از باتری در این نوع خودرو ها بیسشتر احساس شود. یک عایق محافظ باتری می توان خواص زیر را برای این نوع وسایل نقلیه داشته باشد.
خاصیت استفاده از کاور باطری ماشین:
- عایق حرارتی و برودتی
- مقاوم در برابر خوردگی (ضربه گیر)
- مقاوم در برابر سرما و گرما
- افزایش طول عمر باطری
- جلوگیری از تخریب صفحات یا خشک شدن الکترولیت باطری در برابر گرما مخصوصا خودرو های عمومی و تاکسی
- استفاده از سینی پلاستیکی زیر باطری برای حفظ حالت عایق بودن
نگهداری از باتری ماشین
باتری یکی از قطعات مهم در خودرو است. وظیفه باتری برقرسانی به موتور و تأمین انرژی برای استارت خوردن و درنهایت روشن شدن خودرو است. اما باتریها عمر مفیدی دارند و بعد آن دیگر کارایی سابق را نخواهد داشت و باید تعویض شوند. در این بین روشهایی وجود دارند که با رعایت کردن آنها می توانید عمر مفید باتری را افزایش دهید و از زود خراب شدن آن جلوگیری کنید.
معمولا اکثر افراد به سلامت این قطعه و نگهداری از آن توجه نمیکنند و مگر در زمانهایی که استارت زدن خودرو با مشکل مواجه میشود. این مشکل معمولا در فصول سرد بیشتر اتفاق میافتد. باتوجه به قرارگیری در فصل زمستان، در این مطلب نکات نگهداری از باتری خودرو را با شما در میان میگذاریم تا با رعایت آن باتری خودروی شما کمتر دچار مشکل شود.
چگونگی افزایش طول عمر باتری
- بهترین راه جهت افزایش طول عمر باتری مراقبت مستمر از باتری و موتور می باشد. در آب و هوای سرد برای افزایش عمر باتری، باتری را کاملاً شارژ و موتور را گرم نگاه دارید. در آب و هوای گرم و در طول تابستان، باید سطح الکترولیت را مرتباً بررسی کرد و آب باتری را به سطح لازم برساند. این مطلب ناشی از دمای زیاد زیر کاپوت است.
- استفاده از کاور محافظ گرما در باتری های خودرو رایج تر شده و تولید کنندگان خودرو توسط این عایق باطری ماشین، باتری را از دمای بالای زیر کاپوت محافظت می کنند. برخی تولید کنندگان باتری نوعی باتری مخصوص مناطق گرمسیر تولید کرده اند که مقدار الکترولیت در باتری را افزایش داده اند تا خنک سازی بهتر انجام شود و یا از فرمولاسیون خاصی برای صفحه استفاده کرده اند.
- آب کاهش یافته را اضافه کنید. هرگز اسید یا آب آلوده اضافه نکنید و بیش از اندازه آن را از آب پر نکنید.
- قبل از روشن کردن اتومبیل کلیه تجهیزات جانبی برقی و چراغ های خودرو را خاموش کنید به دلیل این که باعث کاهش بار باتری در هنگام استارت و خصوصاً در هوای سرد می شود.
- روشن گذاشتن کلیه چراغ ها یا تجهیزات جانبی برقی دیگر خودرو و دشارژ کامل باتری خصوصاً در باتری بدون مراقبت و نگهداری، سبب خراب شدن باتری اتومبیل می شود. بعد از شارژ کامل باتری برای تعیین خسارات وارد
- بار پارزیتیک را به کمتر از 120 میلی آمپر کاهش دهید.
- باتری های با شارژ کامل را در مکان های سرد قرار دهید و مرتباً هنگامی که مقدار شارژ آنها به کمتر از 80 درصد شارژ کامل می رسد یا بعد از 6 ماه (هر کدام زودتر اتفاق بیافتد) آن ها را شارژ کنید.
- در آب و هوای سرد، افزایش قطر کابل باتری (نمره سیم کوچکتر) به افزایش توان در دسترس باتری برای موتورهای استارتر کمک می کند.
چرا یک باتری خودرو بدون کاور خراب می شود؟
- یخ زدگی در هوای سرد.
- کاهش الکترولیت (که عامل 50 درصد از کارافتادگی باتری هاست) به دلیل گرمای بیش از اندازه در زیر کاپوت یا شارژ بیش از حد.
- دشارژ زیاد( روشن گذاشتن چراغ های اتومبیل)
- استعمال بیجا یا کاربرد باتریهای با سایز نامناسب.
- شل شدن تسمه دینام یا بدون شارژ ماندن.
- لرزش بیش از اندازه (به دلیل لق شدن بست های نگهدارنده)
- استفاده از آب آلوده و غیر از آب مقطر در باتری های اسیدی.
- خوردگی کابل های اتصال باتری.
معرفی سایر ابزارهای محافظی باتری ماشین
لوازم جانبی باتری ماشین که به آنها اکسسوری باتری ماشین نیز گفته میشود برای عملکرد بهتر باطری خودرو طراحی شدهاند. کاربرد لوازم جانبی باتری ماشین عمدتاً در شرایط غیرطبیعی است؛ مثلاً در سرمای شدید یا گرمای بسیار زیاد. نداشتن پارکینگ مناسب نیز استفاده از این لوازم را ضروری میکند.
لوازم جانبی باتری ماشین کمک میکنند تا در شرایط سخت آبوهوایی نیز نگران خرابی باطری ماشین خود نباشیم. مهمترین لوازم جانبی باتری ماشین شامل کاور باتری ماشین، قفل باتری ماشین، کابل باتری به باتری و پوشش سر باتری است.
قفل ضد سرقت خودرو
بهترین راه برای محافظت از خودرو در برابر سرقت، استفاده از قفل باتری ماشین است. این وسیله از با اهمیتترین لوازم جانبی باتری ماشین است و برای حفظ امنیت باتری خودرو شما بسیار ضروری است. اگر ناچارید اتومبیل خود را در فضایی ناامن پارک کنید، توصیه میشود حتماً از قفل باتری ماشین استفاده کنید.
دزدی باتری ماشین در کنار سرقت ایسییو (کامپیوتر ماشین) و پخش خودرو روزبهروز در حال افزایش است. دلیل اصلیاش نیز سهولت دسترسی به آن است. استفاده از قفل باطری ماشین، به عنوان محافظ ضد سرقت باتری خودرو، بهترین راه جلوگیری از دزدیده شدن این قطعۀ ضروری و مهم است.
قفل باتری ماشین ساختار سادهای دارد. این وسیله به سادگی روی بست باتریها پیچ میشود، اما سرقت باتری خودرو را بسیار دشوار میکند. عملکرد این اکسسوری باتری ماشین اینگونه است که روی اتصالات قطبهای باتری ماشین قرار میگیرد و قفل میشود.
بنابراین، باز کردن و خارج کردن باتری را از موتور ماشین بسیار سخت میکند. توجه داشته باشید که قفل باتری ماشین، باز کردن باتری خودرو را فقط برای سارقان دشوار میکند و صاحبان خودرو با کلید مخصوص خود هر گاه که بخواهند به آسانی به باتری اتومبیل دسترسی خواهند داشت.
این قطعه از لوازم جانبی باتری ماشین برای تمام خودروهای سواری قابل استفاده است. با این حال، قفل باطری ماشین به طور ویژه برای خودروهای پراید، پژو 206، پژو 405 و سمند توصیه میشود. زیرا دسترسی به باتری این خودروها آسانتر از دیگر خودروهاست.
کابل اتصال باتری به باتری
باطری ماشین عمر مفید محدودی دارد. بنابراین ممکن است بیهیچ نشانهای از قبل، خودرو شما دیگر روشن نشود. استارت خوردن ضعیف و کمرمق خودرو نشانۀ خالی شدن شارژ باتری ماشین است. در این شرایط، باید باطری ماشین خود را شارژ کنید تا روشن شود.
باتری به باتری کردن به معنای استفاده از باتری سالم یک خودرو برای شارژ باتری خراب خودرویی دیگر است. برای این منظور، شما علاوه بر پیدا کردن خودرویی دیگر باید کابل مناسب این کار را نیز داشته باشید. کابل باتری به باتری از آن دسته لوازم جانبی باتری ماشین است که در شرایط اضطراری به یاری شما میآید.
کابل باتری به باتری شامل دو رشته سیم قطور و چهار گیره اتصال میشود. استاندارد بودن و نداشتن پارگی در کابلها بسیار اساسی است. همچنین در صورتی که گیره اتصال کابل باتری به باتری دچار اشکال شود، این گیرهها قابل تعویض هستند و جزو لوازم جانبی باتری ماشین محسوب میشوند.
کابل باطری به باطری با نام کابل جامپر نیز شناخته میشود. به همراه داشتن کابل باتری به باتری در کنار دیگر لوازم جانبی باتری ماشین در صندوق عقب خودرو موجب آسودگی خیال شما خواهد شد.
عایق سر باتری ماشین
سر باتری ماشین متصلکنندۀ کابل به باطری ماشین است. این بسط رابط نقشی اساسی در عملکرد صحیح باتری خودرو دارد. سر باتری در واقع مهمترین لوازم جانبی باتری ماشین محسوب میشود. مهمترین نکته در زمینۀ نگهداری از باطری خودرو، تمیز نگه داشتن سر باتریها است.
توصیه میشود سر باتری ماشین خود را با محلول آب و جوششیرین و به وسیلۀ یک فرچۀ فلزی و یا مسواک شستوشو دهید. این کار از سولفاته شدن سر باتری جلوگیری میکند. پس از خشک کردن آن نیز بهتر است سطح اتصالات را با مقداری گریس بپوشانید.
با انجام این عمل، از زنگزدگی آن پیشگیری میکنید. پیشنهاد میشود دستکم هر دو ماه یک بار این تمیزکاری را انجام دهید. عمر باتری شما ارتباط مستقیمی با سالم بودن و تمیز نگه داشتن سر باتری شما دارد. هر گاه این قطعه خراب شد، میتوانید آن را با یک سر باتری نو عوض کنید.
یکی دیگر از لوازم جانبی باتری ماشین، سرپوش پلاستیکی محافظ سر باتری است. این قطعۀ ژلهای را میتوان روی سرباتری انواع خودرو نصب کرد. سرپوش باتری ماشین با کاور کردن قطبهای باطری خودرو و دور نگه داشتن آنها از رطوبت، از خرابی باطری ماشین پیشگیری میکند.
استفاده از پوشش سر باتری بیشتر در مناطقی توصیه میشود که میزان رطوبت هوا در آنها بالاست و یا بارندگی در آنها زیاد است. همچنین این اکسسوری باتری ماشین مانع از جدا شدن اتصال کابلهای باتری در تکانهای شدید هنگام رانندگی میشود.
سخن پایانی
در این مقاله با ساده ترین راه های حفاظت از باطری خودرو، آشنا شدیم که با تهیه وسایل جانبی مخصوص از جمله کاور محافظ باتری خودرو، عمر باتری را افزایش دهیم و از آن در برابر سرما، گرما، صدمات ناشی از ضربه محافظت کنیم. امیدواریم که برای شما عزیزان سودمند بوده باشد.
لطفا در صورتی که تجربه ای از استفاده این ابزار دارید، به اشتراک بگذارید تا دوستان از تجربیات ارزشمند شما بهره مند شوند. همچنین با پرسیدن سوالات خود (در فرم زیر)، از پاسخ های دقیق کارشناسان همیشه در دسترس کیان باتری بهره مند شوید.
چه مشکلاتی باعث خرابی باتری ماشین می شوند؟ اگر آنها را بشناسیم تا حدودی می توان مراقبت کرد و از خرابی زودرس جلوگیری نمود.
با سلام
عوامل مختلفی بر عملکرد باتری ها تاثیر دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
* دمای نامناسب هوا (گرما و سرما) استفاده از کاور باتری برای جلوگیری از این مشکلات بسیار مفید خواهد بود.
* خرابی یا فرسودگی دینام خودرو
* استفاده بیش از حد (میانگین مجاز استارت زدن هر خودرو 2 مرتبه در طول روز است)
* تاثیر مستقیم شرایط رانندگی
* ایراد در اتصالات باتری و دینام
* استفاده از باتری با ظرفیت نامناسب خودرو
* برق دزدی خودرو
اما بهترین شرایط نگهداری و استفاده صحیح که باعث افزایش طول عمر مفید باتری می شوند عبارتند از:
1. خاموشکردن خودرو در فواصل کوتاهمدت را محدود کنید. در توقف های کمتر از دو دقیقه نیازی نیست خودرو را خاموش کنید.
2. اتصالات باتری را به صورت مرتب چک کنید که شل نشده باشند.
3. قبل از خاموش کردن خودرو از خاموش کردن چراغها، رادیو و سیستم صوتی اطمینان حاصل نمایید.
4. در صورت مشاهده سولفاته روی سرباتری ها هرچه زودتر آنها را به وسیله یک برس سیمی یا سمباده نرم یا آب ولرم تمیز کنید.
5. به صورت منظم و فصلی باتری خودرو را چکاپ نمایید.
6. هنگامی که خودرو درجا کار می کند استفاده های صوتی و برودتی خود را به حداقل برسانید.
7. اگر از خودروی خود زیاد استفاده نمی کنید حداقل یک مرتبه در هفته آن را روشن نمایید یا اتصالات باتری را جدا نمایید.