علائم خرابی دیفرانسیل خودرو

3.5
(732)

خرابی دیفرانسیل جلو یا عقب خودرو باعث عدم تنظیم سرعت چرخ‌ها هنگام چرخش می‌شود، در نتیجه فشار روی محور و چندین مؤلفه دیگر وارد می‌شود. در این مطلب از کیان باتری در مورد علائم خرابی دیفرانسیل صحبت کنیم تا بتوانید در زمان مناسب آنها را تشخیص داده و تعمیر را انجام دهید.

علایم خرابی دیفرانسیل خودرو چیست؟
علایم خرابی دیفرانسیل خودرو چیست؟

همانطور که می دانید دیفرانسیل خودرو یکی از قسمت‌های مهم هر خودرویی است که در زیر خودرو بین دو چرخ جلو یا عقب، قدرت موتور را بین دو چرخ تقسیم می‌کند. دیفرانسیل در حفظ سرعت چرخش صحیح هر چرخ بسیار مهم است و وظیفهٔ انتقال حرکت از جعبه دنده به چرخ‌ها را بر عهده دارد.

دیفرانسیل‌ها قسمتی از وسائل انتقال نیروی محرکه هستند که سبب می‌شوند چرخ‌ها با سرعت‌های مختلف و با نیرویی مساوی بچرخند. دیفرانسیل جلو و عقب به چرخ‌ها کمک می‌کند تا با سرعت‌های مختلف بچرخند، در غیر این صورت وسیله نقلیه هنگام چرخش به یک طرف می‌رود و خطر تصادف افزایش می‌یابد. به همین دلیل مهم است که از علائم خرابی دیفرانسیل آگاه باشید تا از ایمنی خود در جاده اطمینان حاصل کنید.

نشانه های  تشخیص خرابی دیفرانسیل ماشین
نشانه های تشخیص خرابی دیفرانسیل ماشین

علائم خرابی دیفرانسیل جلو و عقب خودرو

هنگامی که دیفرانسیل جلو یا عقب در یک وسیله نقلیه شروع به خرابی می‌کند، شروع به نشان دادن برخی از علائم می‌کند. مراقب این علائم رایج باشید:

1- صداهای زیاد و عجیب خودرو

این صداهای عجیب و غریب یکی از رایج‌ترین علائم خرابی دیفرانسیل است، صداها آنقدر واضح و با صدای بلند هستند که هیچ کس نمی‌تواند آنها را نشنیده بگیرد. صدایی که معمولاً ناشی از لقی بین کرانویل و پینیون یا خرابی بلبرینگ‌های داخلی دیفرانسیل است و در دورهای بالاتر آزار دهنده‌تر نیز می‌شود.

سر و صداها نتیجه روغن کاری ناکافی اجزای دیفرانسیل است. چرخ دنده‌ها هنگام چرخش به دلیل پایین بودن سطح روغن یا کثیف بودن آن، ناله می‌کنند یا سروصدا می‌دهند. نشت مایعات می‌تواند یکی دیگر از دلایل بالقوه باشد.

عدم تعویض روغن در فواصل زمانی مشخص ممکن است منجر به این مشکل شود. روغن قدیمی هرگز مانند روغن تازه اجزای دیفرانسیل را روغنکاری نمی‌کند و ممکن است سرعت خراب شدن آن را تسریع کند. بنابراین همیشه برنامه تعویض و نگهداری روغن را برای هر سیستم موجود در وسیله نقلیه دنبال کنید.

مقاله پیشنهادی: عیب یابی صدا های غیر عادی خودرو

 از بین بردن زوزه دیفرانسیل
از بین بردن زوزه دیفرانسیل

2- بوی سوختگی

رانندگی با دیفرانسیل خراب ممکن است باعث بوی سوختگی از گیربکس یا دیفرانسیل شود. لکه قرمز رنگ زیر اتومبیل می‌تواند این بو را همراهی کند. یک دلیل احتمالی می‌تواند نشت روغن از هر یک از مهر و موم‌های موجود در سیستم باشد.

بوی سوختگی همچنین می‌تواند روغنکاری ضعیف را نشان دهد، بنابراین تعویض روغن می‌تواند این مسئله را برطرف کند. بیشتر افراد تعویض روغن را فراموش می‌کنند زیرا گمان می‌کنند این روغن به اندازه مایعات در سیستم‌های دیگر نیازی به تعویض ندارد. اما هر زمان که با یک مشکل افتراقی روبرو شدید، تعویض روغن می‌تواند راه حل ممکن باشد.

3- خرابی بی موقع لاستیک

خرابی زودهنگام لاستیک از علائم خرابی دیفرانسیل ماشین
خرابی زودهنگام لاستیک از علائم خرابی دیفرانسیل ماشین

چگونه بگوییم دیفرانسیل عقب خراب است؟ لاستیک‌ها را نگاه کنید. دیفرانسیل خراب بدان معنی است که چرخ‌ها هنگام چرخاندن یک گوشه با همان سرعت حرکت می‌کنند، این امر منجر به سایش زودرس لاستیک داخلی می‌شود.

مقاله پیشنهادی: علت و جلوگیری از ترکیدن لاستیک ماشین

4- وجود لرزش و ارتعاشات در درایو شفت

یکی دیگر از علائم اولیه خرابی دیفرانسیل، وجود ارتعاشات در درایو شفت است، وسایل نقلیه تمام چرخ و خودروهای چهار چرخ دارای یک درایو شفت هستند که قدرت را از پرونده انتقال به دیفرانسیل جلو منتقل می‌کنند.

وجود لرزش در درایو شفت نشانه‌ای از علائم خرابی دیفرانسیل عقب است، این ارتعاشات نتیجه فرسودگی بیش از حد در اتصالات است. درست مانند صداهای ناله، با بالا رفتن سرعت خودرو لرزش افزایش می‌یابد.

نشت مایعات دیفرانسیل این مشکل را بدتر می‌کند. ممکن است بسیاری از رانندگان به این مشکل توجه نکنند، زیرا یک وسیله نقلیه به دلایل مختلف می‌تواند لرزش داشته باشد. اما انجام اقدامات اولیه ممکن است دیفرانسیل شما را از عدم موفقیت کامل نجات دهد.

5- صدای دنده

جدا از صداهای ناله، صداهای وز وز یا زوزه زدن نیز از علائم خرابی دیفرانسیل هستند. خوب هنگامی که بر روی پدال گاز فشار می‌دهید تا وسیله نقلیه سرعت پیدا کنید، این صدا افزایش می‌یابد.

تشخیص مشکلات و رفع معایب دیفرانسیل

مشکلات و عوامل خرابی دیفرانسیل
مشکلات و عوامل خرابی دیفرانسیل

 

از آنجا که دیفرانسیل و پلوس‌ها آخرین عضو در انتقال نیروی تولیدی پیشرانه به چرخ‌ها محسوب می‌شوند و چون این قسمت یکی از پرتنش‌ترین و پرفشارترین بخش‌های خودرو به حساب می‌آید، راه‌های تشخیص عیب و برطرف کردن آنها و همچنین نگهداری از دیفرانسیل به منظور جلوگیری از خرابی آن، اهمیت زیادی دارد

اما باید بدانیم که تعمیر دیفرانسیل با وجود ساده‌بودن ساختار آن، یک کار بسیار حرفه‌ای است و نیاز به داشتن تجربه و دانش فنی دارد اما دانستن عیوب و اشراف بر راه‌های رفع آنها، می‌تواند کمک زیادی به ما در داشتن یک دیفرانسیل سالم کند.

علت زوزه کشیدن دیفرانسیل

علت صدای زوزه دیفرانسیل خودرو
علت صدای زوزه دیفرانسیل خودرو

یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که در دیفرانسیل‌ها رخ می‌دهد، صدای زوزه دیفرانسیل است. این صدای بلند معمولا در دور‌های بالا آزار‌دهنده می‌شود که ناشی از لقی بین کرانویل و پینیون و یا خرابی بلبرینگ‌های درون دیفرانسیل است.

از بین بردن زوزه دیفرانسیل

این عیب در صورتی که کم باشد با شیم‌گیری از بین می‌رود و در غیر این صورت نیاز به تعویض کرانویل و یا پینیون و یا بلبرینگ‌هاست. دلیل بروز این عیب نیز به خاطر روانکاری نامناسب و یا فشار‌های نامتعارف به دیفرانسیل است که منجر به ساییدگی کرانویل و پینیون و یا خرابی بلبرینگ‌ها می‌شود.

اما گاهی اوقات این صدا در هنگام دور زدن و در زمانی که دور دنده‌ها در دیفرانسیل یکی نیست، شنیده می‌شود. در این حالت علت شنیدن صدای زوزه به خاطر سفت بودن دنده‌های دشلی (دیشلی) و یا خرابی آنها و یا همچنین معیوب بودن واشرهای بین آنهاست. این واشرها در زمان خراب‌شدن منجر به بر هم خوردن فاصله دقیق دنده دشلی‌ها می‌شود. در این صورت دنده‌ها به درستی در هم درگیر نمی‌شوند و ایجاد سایش و تولید صدا می‌کنند.

همچنین ممکن است ایجاد صدا ناشی از خرابی دندانه‌های کرانویل و پینیون باشد که اصطلاحا گفته می‌شود، دندانه‌ها تیز کرده‌اند. در این حالت نیز چون تماس دندانه‌های این دو قطعه به خوبی فراهم نمی‌شود، منجر به ایجاد صدای زوزه در دیفرانسیل خواهد شد. تیز شدن دندانه‌ها نیز از کمبود روانکار، کیفیت نامناسب روانکار و یا سفت بسته‌شدن کرانویل و پینیون ناشی می‌شود.

علت گرم کردن دیفرانسیل

علت داغ کردن دیفرانسیل
علت داغ کردن دیفرانسیل

یکی دیگر از ایراداتی که در مجموعه دیفرانسیل رخ می‌دهد، گرم‌کردن آن است. این گرم‌کردن منجر به کاهش کیفیت روانکار درون آن می‌شود و در نهایت به قطعات داخل دیفرانسیل آسیب می‌رسد. گرم کردن دیفرانسیل می‌تواند ناشی از وجود آلودگی ‌روی پوسته آن باشد. این آلودگی‌ها از تبادل گرمایی هوزینگ دیفرانسیل با هوای بیرون جلوگیری می‌کند.

همچنین کمبود واسکازین درون این قسمت نیز می‌تواند منجر به سایش زیاد از حد دنده‌ها‌ روی هم شده و ایجاد گرما کند. فراموش نکنیم که خود روانکارها، جدا از بحث روانکاری به عنوان یک انتقال‌دهنده حرارت نیز کاربرد دارند. ‌

روی دیفرانسیل یک هواکش وجود دارد. این سوراخ ریز معمولا با یک لوله کوچک همراه است تا در کنار جلوگیری از ورود آب و آلودگی به دیفرانسیل، نقش تهویه را برای آن بازی کند. با گرفتن و بسته‌شدن این سوراخ، تهویه دیفرانسیل به مشکل می‌خورد و منجر به گرم شدن آن خواهد شد. همیشه باز بودن این روزنه را با یک بررسی ساده، کنترل کنیم.

گرم بودن دیفرانسیل را می‌توان با دست زدن به آن و احساس گرمای بیش از حد آن به راحتی فهمید. همچنین در صورتی که این روزنه گرفته شود، چون فشار زیادی درون هوزینگ دیفرانسیل و محور‌ها ایجاد می‌شود، کاسه نمدها خراب شده و از جای اتصال پلوس به چرخ‌ها، واسکازین بیرون زده و اصطلاحا چرخ‌ها خیس می‌شوند و این یکی از راه‌های ساده تشخیص این عیب است.

مقاله پیشنهادی: معرفی انواع روغن گیربکس اتوماتیک و دستی (واسکازین)

علت ضربه و تقه‌زدن دیفرانسیل

در بعضی مواقع دیده می‌شود که از مجموعه دیفرانسیل، ضربه حس می‌شود. این ضربه را می‌توان تا حدودی شبیه به ضربه خرابی چهار‌شاخ گاردان‌ها دانست. این عیب ناشی از ساییدگی و یا خرابی بلبرینگ‌های درون هوزینگ و یا دنده دشلی‌ها است که راه رفع عیب آن نیز تعویض کامل این قطعات است.

علت بریدن پلوس دیفرانسیل

علت بریدن پلوس ماشین
علت بریدن پلوس ماشین

حرکت دورانی که از پینیون به کرانویل رسیده است، با استفاده از پلوس‌ها به چرخ‌ها منتقل می‌شود. بریدن پلوس یکی دیگر از مواردی است که ممکن است در خودروها رخ دهد. بریدن پلوس به معنای از کار افتادن خودرو و زمینگیر شدن آن است.

از مهم‌ترین دلایل بروز این اتفاق، وارد‌کردن بار زیاد و غیر‌قابل تحمل به پلوس‌هاست. این بار می‌تواند یا برای پلوس سنگین باشد و یا با وجود چند عیب درون آن مثل ترک داشتن، رها کردن ناگهانی کلاچ و ایجاد تقه ناگهانی، تاب داشتن پلوس‌ها ناشی از کارکرد بالا و یا نادرست و… باشد.

بریدن پلوس در ‌خودرو‌هایی که به توپی مجهز نیستند، منجر به درآمدن چرخ می‌شود. این ایراد در برخی ‌خودروها مثل لندروور و جیپ صحراهای موجود در کشورمان شایع است.

عوامل خرابی دیفرانسیل

فیلم زیر را در مورد نشانه های خرابی دیفرانسیل خودرو تماشا نمایید:


سوالات متداول در عیب یابی دیفرانسیل ماشین

دیفرانسیل دستگاهی است که نیروی حاصله از موتور را زمانی که وسیله نقلیه بطور مستقیم و در سطح صاف حرکت می کند – بطور مساوی بین چرخ های عقب تقسیم می کند و در موقع دور زدن و یا چپ و راست رفتن و هنگام گردش ها یا در دست انداز، نیروی موتور را به نسبت احتیاج بین چرخ های عقب تقسیم می نماید.

قطعات دیفرانسیل در داخل پوسته یا جعبه ای که معمولاً این جعبه را کله گاوی می گویند، قرار دارند. در داخل این جعبه دنده کرانویل و دنده پینیون و چهار دنده هرزگرد کوچک و دو عدد بلبرینگ، دو دنده سر پلوس چرخ ها قرار دارند.

تشخیص و عیب یابی دیفرانسیل خودرو
تشخیص و عیب یابی دیفرانسیل خودرو

خب تا حدودی با دیفرانسیل آشنا شدید. الان شما می توانید سوال و جواب های فنی برای رفع عیب دیفرانسیل اتومبیل را مطالعه نمایید. شما می توانید با افزایش اطلاعات خود کمتر به تعمیرگاه بروید و در شرایط اضطراری، آگاهانه در مقابل مکانیک بایستید.

علت صدای دیفرانسیل چیست؟

  • شل بودن کرانویل و پینیون
  • شکستن یا خرابی بلبرینگ ها
  • سائیدگی کرانویل و پینیون
  • میزان نبودن یا باز شدن مهره واسطه

 علت گرم کردن دیفرانسیل چیست؟

  • کم داشتن و یا نداشتن واسکازین
  • سفت بستن کرانویل و پینیون
  • گرفتگی هواکش دیفرانسیل
  • استفاده زیاد از حد آن

معایت گرفتگی هواکش دیفرانسیل چیست؟

  • روغن زدگی چرخ
  • گرم کردن دیفرانسیل
  • ترکیدگی درب دیفرانسیل
  • خرابی کاسه نمدها.

علائم خرابی بلبرینگ دیفرانسیل چیست؟

ایجاد صدای دیفرانسیل (زوزه دیفرانسیل)

اگر بلبرینگ پینیون خراب شود از کجا می توان فهمید؟

پس از آزمایش بلبرینگ چرخ ها چنانچه باز هم صدا شنیده شود معمولاً مربوط به خرابی بلبرینگ پینیون است.

فرق صدای گیربکس با دیفرانسیل در چیست؟

صدای دیفرانسیل در دور زیاد (دنده ۳ و ۴) و زیاد کردن دور موتور قطع و وصل می شود در صورتی که صدای گیربکس در هر دنده مربوط به همان دنده است و با خلاص کردن دنده در حرکت صدا قطع می شود.

علت تیز شدن کرانویل و پینیون دیفرانسیل چیست؟

  • نداشتن و کم داشتن واسکازین در دیفرانسیل
  • سفت بسته شدن دیفرانسیل
  • کار زیاد و از بین رفتن خاصیت واسکازین

علت بیرون زدن روغن واسکازین از چرخ عقب چیست؟

  • گرفتگی هواکش دیفرانسیل
  • خرابی کاسه نمد چرخ ها
  • زیاد بودن واسکازین از حد معمول

تشخیص خوردگی دنده های پنیون و کرانویل

صدای دیفرانسیل در دور زیاد و قطع شدن ان در موقع گاز دادن.

دلایل صدای دیفرانسیل در موقع دور زدن

  1. از مجموعه ی هوزینگ سفت بودن دنده های هرز گرد روی شفت هرزگرد.
  2. سفت بودن دنده های سر پولوس در هوزینگ
  3. خرابی واشرهای جانبی بین دنده ها
  4. خرابی دنده ها

علت صدای ضربه از دیفرانسیل

بلبرینگ یا چرخ دنده ها معیوب یا زیاد ساییده شده باشد.

معایب شل بودن مهره های چانکیت چرخ عقب

  • بیرون زدن چرخ عقب.
  • کچل کردن بلبرینگها یا خرابی کاسه نمد.

دلایل بیرون زدن چرخ عقب

  • شکستن بلبرینگها
  • در بعضی از خودروها بریدن پولوس
  • شل بودن و باز شدن مهره های چانکیت

دلایل  بریدن پولوس

  • تاب برداشتن پولوس
  • تاب داشتن پوسته ی دیفرانسیل
  • رها کردن کلاچ به طور ناگهانی در موقع حرکت
  • ترک داشتن پولوس
  • بار زیاد

علت صدای دیفرانسیل هنگام بار دادن به خودرو

احتمالا تماس زیادی در ناحیه ی پاشنه بین دنده ها وجود دارد و کرانویل را باید به پنیون نزذیک تر کرد.


نکات نگهداری و جوگیری از خرابی دیفرانسیل خودرو

جلوگیری از خراب شدن دیفرانسیل ماشین
جلوگیری از خراب شدن دیفرانسیل ماشین

دیفرانسیل‌ها دارای پیچی برای چک‌کردن و اضافه‌کردن واسکازین درون آنها هستند. همچنین دیفرانسیل‌ها دارای دری ‌روی یا پشت خود بوده که می‌توان با باز کردن آنها به مجموعه کرانویل و پینیون دسترسی پیدا کرد. گاهی مواقع با گذر از محل‌های تجمع آب، رطوبت از همین دو قسمت وارد دیفرانسیل و واسکازین دیفرانسیل می‌شود.   به طور کلی ورود آب به داخل هر روانکاری منجر به اختلال در کیفیت آن روانکار می‌شود.

این قضیه در دیفرانسیل که حجم و غلظت روانکار آن کمتر است، راحت‌تر منجر به خرابی قطعات می‌شود. به همین خاطر باید در نظر داشته باشیم که در مواقعی که زمان زیادی را به تردد در داخل آب گذرانده‌ایم، حتما در اولین فرصت به کنترل واسکازین مجموعه دیفرانسیل اقدام کنیم و در صورت مشاهده اثرات آب در داخل آن، سریعا واسکازین را تعویض کنیم.

نکته دیگر در خصوص واسکازین این است که جز در مواردی که این روانکار از نظر ظاهری تغییر زیادی نکرده ‌و اثرات آلودگی و یا ریز‌گرد‌های فلزات در آن دیده نشده است، می‌توان با سرریز کردن آن، واسکازین موجود را استفاده کرد و نیازی به تعویض کامل آن نیست.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
45 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش