علائم خرابی رله دوبل و استارت خودرو

4.7
(565)

رله دوبل

یکی از اجزای الکتریکی خودرو که در صورت عدم عملکرد صحیح باعث خاموش شدن یا بد کار کردن خودرو خواهد شد، رله دوبل می باشد. خوشبختانه با دانستن علائم خرابی رله دوبل و تشخیص خرابی آن می توان قبل از ایجاد مشکل در سایر قسمت های خودرو آن را تعویض کرد. در این مقاله از کیان باتری به بررسی علائم خرابی رله دوبل و استارت خودرو و تست و عیب یابی آن خواهیم پرداخت.

همانطور که از نام این قطعه پیداست، رله دوبل در حقیقت متشکل از دو رله مجزاست. که یکی از آنها با عنوان رله اصلی و رله بعدی به نام رله دوم یا پمپ بنزین می باشد. وظیفه اصلی رله دوبل در خودرو، تامین ولتاژ برق مورد نیاز قسمت های مختلف سوخت رسانی و همچنین ECU می باشد. در ادامه سعی شده است تا اطلاعات بیشتری در رابطه با نحوه عملکرد رله دوبل ارائه دهیم و همچنین علائم خرابی رله دوبل را در خودروهای مختلف بررسی کنیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقش رله دوبل خودرو مقاله زیر را مطالعه نمایید: رله دوبل خودرو چیست و چه نقشی دارد؟

نشانه های سوختن رله دوبل خودرو

علائم خرابی رله دوبل
علائم خرابی رله دوبل

قطعاتی که رله (رله خودرو) برق آنها را تامین می کند، این موارد هستند:

  • پمپ بنزین
  • برق چراغ عیب یاب
  • کویل دوبل
  • کامپیوتر خودرو (ECU)
  • شیر برقی کنیستر
  • انژکتورها
  • المنت گرمکن دریچه گاز
  • برق المنت گرمکن سنسور اکسیژن

این قطعات از مهمترین قطعات خودرو هستند که با نیروی الکتریکی کار می کنند. و اگر به هر کدام از این قطعات، میزان ولتاژ مورد نیاز ارسال نگردد. خودرو به طور کلی خاموش می شود و یا ضعف عملکردی خواهد داشت. اگر این قطعه خراب شود برق این سیستم ها قطع شده و خودرو از حرکت باز می ایستد.

علائم خرابی رله دوبل ماشین

علائم خرابی رله دوبل ماشین
علائم خرابی رله دوبل ماشین

در این قسمت به علائم خرابی رله دوبل شامل چه مواردی می باشد؟

1- پس از باز کردن سوئیچ، صدای تیک مانند خفیفی در خودرو شنیده می شود که نشانه خرابی رله می باشد.

2- هنگام باز کردن سوئیچ، برای دو الی سه ثانیه صدای آغاز به کار پمپ بنزین شنیده می شود.

3- روشن نشدن خودرو در زمان استارت زدن.

4- اگر پس از باز کرن سوئیچ، چراغ چک خودرو روشن نشود، می تواند نشانه ای بر خرابی رله دوبل باشد.

 


کیان باتری بزرگ ترین استارتاپ تخصصی تعویض باتری ماشین در محل مشتری است که به صورت شبانه روزی فعالیت می کند. تعویض باتری خودرو در کمتر از یک ساعت در محل شما انجام خواهد پذیرفت. همکاران ما در مرکز پیام شبانه روزی کیان باتری با شماره 02188882222 آماده پاسخگویی و رفع مشکل خودروی شما هستند. بهترین برند ما باتری کیان پاور پریمیوم پلاس با 21 ماه گارانتی تعویض میباشد. لیست قیمت این باتری در ادامه آورده شده است:

باتریقیمت (تومان)
باتری 50 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,744,890 تومان 2,676,000 تومان
باتری 55 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
2,899,386 تومان 2,826,000 تومان
باتری 60 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,054,896 تومان 2,977,000 تومان
باتری 66 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,335,190 تومان 3,250,000 تومان
باتری 70 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,485,302 تومان 3,396,000 تومان
باتری 74 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
3,573,184 تومان 3,481,000 تومان
باتری 90 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,408,366 تومان 4,295,000 تومان
باتری 100 آمپر کیان پاور پرمیوم پلاس
4,603,070 تومان 4,483,000 تومان


 

دلیل سوختن و خرابی رله دوبل چیست؟

 دلیل سوختن و خرابی رله دوبل چیست؟
دلیل سوختن و خرابی رله دوبل چیست؟

همانطور که گفتیم رله دوبل تقسیم کننده‌ی برق به قطعات مختلف خودرو است. این قطعه دارای دو رله در داخل یک مدار است. وقتی رله دوبل خراب شود، امکان دارد یکی از رله ها درست عمل نکند. و باعث اختلال در تامین ولتاژ مورد نیاز برای قسمت خاصی از قطعات خودرو شود.

  • حال امکان دارد آن قطعه ای که برق مورد نیازش را از رله دوبل میگیرد، قطعه ای حساس مانند پمپ بنزین یا کوئل باشد.
  • پس بنابراین امکان دارد خودرو در حین حرکت خاموش شود و یا حتی روشن نشود.
  • حتی در مواردی هم امکان دارد رله ای که مربوط به برق پمپ بنزین باشد قطع شود. و برق دیگر به پمپ بنزین نرسد ولی برق کویل تامین شود.
  • در صورت خرابی این قطعه حتما باید تعویض شود.
  • در کل رله یک قطعه‌ی مصرفی است. برای اطمینان مانند فیوز باید یک عدد زاپاس در خودرو داشته باشید.
  • اما در بعضی مواقع نداشتن این قطعه به عنوان زاپاس باعث مشکلاتی در خودرو می شود.

یکسره کردن رله دوبل

اگر امکان فراهم کردن double relay نبود می توانید با یک ضربه به قطعه شوک وارد کنید. تا بتوانید به کارکردن موقت رله دوبل کمک کنید. اما اگر کار نکرد می توانید برای یکسره کردن رله دوبل به روش زیر عمل کنید.

  1. ابتدا بوسیله‌ی یک آچار شماره ده مهره نگهدارنده‌ی رله دوبل را باز کنید.
  2. پس از باز شدن از بدنه‌ی خودرو باید قطعه را از دسته سیم جدا کنید.
  3. دسته سیم دارای یک ضامن قرمز رنگ است. اگر ضامن آزاد نشود رله جدا نمی شود.
  4. به آرامی ضامن قرمز رنگ رله دوبل را بیرون بکشید.
  5. اگر ضامن آزاد نشد می توانید به کمک یک پیچ گوشتی دو سو به آرامی ضامن را آزاد کنید تا رله دوبل بیرون بیاید.
  6. رله را بیرون بکشید و کنار بگذارید.
  7. حتما سوکت قطعه و سیم های متصل شده را بررسی کنید. که قطع شدگی و سولفاته زدگی نداشته باشد.
  8. در خودروهای پژو و پراید و سمند ساژم و بوش به پایه های 1 و 4 و 5 و 13 برق  12 ولت می دهیم.
  9. در خودروهای پژو و پراید و سمند زیمنس به پایه های سوکت 1 و 4 و 13 برق 12 ولت می دهیم.
  10. اما روش دیگری که ساده تر است و میتوان انجام داد. میتوان قاب رله را شکست و رله ها را به کنتاکت آن به صورت دستی چسباند.

تست رله دوبل با اهم متر

نحوه عیب یابی رله دوبل

در صورت سوختن رله دوبل، موتور روشن نمی شود. در صورتی که پایه مربوط به خروجی هر قطعه قطع شده باشد، قطعه مورد نظر عمل نمی کند. و در حالت دیگر در صورت خراب شدن رله دوبل، دستگاه عیب یاب وارد نمی شود. و یا ولتاژ باتری را در قسمت پارامتر، خیلی کم نشان می دهد (در صورت درست بودن ولتاژ باتری)

به وسیله دستگاه عیب یاب (دیاگ) :

با استفاده از دستگاه عیب یاب بطور مستقیم نمی توان رله دوبل را تست کرد. ولی در قسمت تست عملگرها، هر کدام از عملگرها را وقتی تست می کنیم که در حقیقت ابتدا باید از سالم بودن رله دوبل اطمینان حاصل کرد. (چون برق تغذیه ۱۲ ولتی قطعات توسط رله دوبل تامین می شود) و سپس از سالم بودن خود قطع.

 تست رله با مولتی متر

 تست رله دوبل با اهم متر
تست رله دوبل با اهم متر

ابتدا کلید یا سلکتور دستگاه مولتی متر را روی قسمت اهم متر قرار بدهید. سپس سیم های مشکی و قرمز را در قسمت های مربوطه در دستگاه مولتی متر قرار بدهید. دو سر سیم مشکی و قرمز را طبق تصویر به پایه های مربوطه متصل کنید. میزان مقاومت سیم پیچ های رله دوبل را یادداشت کنید و با مقادیر استاندارد مقایسه کنید. در صورتی که مقدار مقاومت اختلاف زیادی داشته باشد، معیوب بوده و باید تعویض گردد.

 علائم خرابی رله استارت

 علائم خرابی رله استارت
علائم خرابی رله استارت

رله‌ی استارت برای رساندن برق از باتری ماشین به آهنربای استارت به کار می‌رود. اگر این رله فعال شود، استارت شروع به چرخیدن کرده و موتور روشن می‌شود. اگر رله‌ی استارت درست عمل کند، مدار استارت خودرو کامل شده و باعث می‌شود خودرو خاموش و روشن شود. خرابی این قطعه عملا غیرممکن است و بعید است که شما با ایرادی در آن مواجه شوید. اما هر قطعه‌ی مکانیکی عمری دارد و بعد از عمر مفیدش باید تعویض شود.

رله استارت چیست؟ یک رله استارت به عنوان یک تکمیل کننده مدار الکتریکی یا قطع کننده مدار بین باتری خودرو و موتور استارت عمل می کند. این امر به تقویت جریان باتری کمک می کند تا در جریان احتراق سوخت به همان اندازه جریان خوبی نیاز نباشد.

بسیاری از خودروها و کامیون‌های امروزی یک سوئیچ الکترونیکی برای استارت دارند که از راه دور عمل می‌کند. این کلید یک تراشه‌ی الکترونیکی دارد که مستقیما به کامپیوتر خودروی شما متصل است. و اجازه می‌دهد سیستم استارت فعال شود. ممکن است این سیستم هم دچار اشکال شود. و پیام‌های هشداری را در پنل خودرو نمایش دهد.

در ادامه با برخی از علائم خرابی رله دوبل و استارت خودرو آشنا می‌شویم.

1- خودرو روشن نمی‌شود.
نشانه های سوختن رله استارت خودرو
نشانه های سوختن رله استارت خودرو

واضح‌ترین علامت خرابی رله، روشن نشدن خودرو پس از استارت‌زدن است. همان‌طور که گفته شد، در سیستم‌های الکترونیکی استارت خودروهای جدید از کلید فیزیکی خبری نیست. بااین‌حال، زمانی‌که به آن فرمانی داده می‌شود، باید یک سیگنال به رله‌ی استارت ارسال کند. اما اگر این دکمه را فشار دهید یا کلید سوئیچ را بچرخانید و خودرو روشن نشود، ممکن است اشکال از رله‌ی استارت باشد. این مشکل به یک ایراد در مدار الکتریکی استارت برمی‌گردد و به تعداد دفعاتی که استارت می‌زنید، ارتباطی ندارد. اگر مدار هنوز به‌کلی دچار اشکال نشده باشد، صدای تق‌تق حین استارت‌زدن به گوش می‌رسد.

2- استارت پس از روشن‌شدن خودرو قطع نمی‌شود.
علائم خرابی رله استارت
علائم خرابی رله استارت

وقتی موتور خودروی شما روشن می‌شود، باید سوئیچ یا دکمه‌ی استارت را رها کنید. در این حین انتظار می‌رود که مدار استارت قطع شود و اتصال استارت به موتور را از بین ببرد. اگر استارت پس از روشن شدن خودرو در مدار باقی ماند، تقریبا می‌توان مطمئن بود که رله‌ی استارت دچار اشکال شده است. اگر چنین اشکالی پیش بیاید، احتمال آسیب‌رسیدن به استارت، مدار استارت و سیستم انتقال قدرت وجود دارد.

3- بروز مشکلات مداوم در روشن‌شدن خودرو

اگر رله‌ی استارت درست عمل کند. هربار که آن را فعال کنیم، نیروی الکتریکی را به سیستم استارت منتقل می‌کند. اما ممکن است بر اثر حرارت، گرد و خاک یا مشکلات دیگر، رله به درستی عمل نکند. اگر سعی دارید که خودرو را روشن کنید. اما روشن نمی‌شود و با دوباره انجام دادن این کار خودرو روشن می‌شود. به احتمال زیاد مشکل از رله است.

4- صدای تق‌تق هنگام استارت‌ زدن

این اتفاق اغلب زمانی رخ می‌دهد که باتری شما جریان کمی را تولید می‌کند. اما می‌تواند علامت عملکرد ناقص رله‌ی استارت هم باشد. رله یک قطعه‌ی صفر و یکی است. یعنی یا جریان را کامل عبور می‌دهد یا اصلا عبور نمی‌دهد. بااین‌حال، یک رله‌ی خراب می‌تواند صدای تق تق هنگام استارت زدن ایجاد کند. رله‌ی استارت یک قطعه با عمر بالا و بسیار قابل اطمینان است. اما ممکن است به دلایلی دچار ایراد شود. اگر با هریک از علائم بالا مواجه شدید، حتما عملکرد این رله را مورد بررسی قرار دهید.

چگونه رله استارت ماشین را تست کنیم؟
چگونه رله استارت ماشین را تست کنیم؟

تست رله استارت خودرو

فیلم زیر را از دست ندهید، در ویدئوی زیر نحوه تست و تعویض رله استارت خودرو را نشان داده ایم.

تعمیر رله دوبل

در فیلم زیر مشاهده می کنید که رله اتومبیل توسط لحیم کاری در عرض 10 دقیقه تعمیر می شود.

 


کیان باتری بزرگ ترین استارت اپ تعویض باتری خودرو و امداد باتری در کشور است که با بیش از 100 نفر نیروی تمام وقت در کمتر از یک ساعت باتری خودروی شما را تعویض می نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره فنی با ما تماس بگیرید: 02188882222


 

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

عضو شوید
آگاه شوید
23 نظرات
فید بک نظرسنجی داخل متن
مشاهده تمام نظرات
مشاوره شبانه روزی و ثبت سفارش